Авіаційний паливозаправник ПЗА-20. Штрих-код: 482

17 Березня 2021

     В 2019р. ДП «45 експериментальний механічний завод» на замовлення ТОВ «УкрЄвроМАЗ» виготовило перший за часи незалежності України авіаційний паливозаправник ПЗА-20 на шасі МАЗ з обладнанням Alfons Haar (Німеччина), який було передано до лав Національної гвардії України. Тому коли в лютому 2021р. в інформаційній системі Prozorro ДП «АНТОНОВ» розмістило оголошення про закупівлю 2 (двох) авіаційних паливозаправників європейського виробництва, ми зрозуміли що час діяти.

     ДП «АНТОНОВ» і ДП «45 експериментальний механічний завод» входять до складу Державного концерну «УкрОборонПром», тому дата зустрічі експлуатанта повітряних суден з виробником авіаційних паливозаправників була питанням часу. Під час зустрічі 26 лютого 2021р. в АТП ДП «АНТОНОВ» м. Гостомель велику увагу було приділено вимогам технічного завдання до авіаційного паливозаправника з урахуванням умов експлуатації та узгоджено візит до м. Вінниця на підприємство для вивчення питання можливості розміщення замовлення з виготовлення авіаційних паливозаправників і ознайомлення з ПЗА-20.

     11 березня 2021р. представники АТП ДП «АНТОНОВ» у супроводі ТОВ «УкрЄвроМАЗ» відвідали ДП «45 експериментальний механічний завод» м. Вінниця. Комерційна служба заводу надала вичерпну інформацію про виробничі потужності підприємства і замовлення, які зараз виконуються. Але родзинкою дня була демонстрація в роботі авіаційного паливозаправника ПЗА-20.

     Ми сподіваємось що після цього візиту ДП «АНТОНОВ» переконається що Україна не тільки країна, яка будує літаки, а й авіаційні паливозаправники також.